2013. június 12., szerda

Kacsamell cseresznyemártással

Cseresznyét cseresznyével tudnék enni, bármilyen mennyiségben el tudom tüntetni :) . Így kipróbáltam hús mellé is, nem csalódtam. Finom volt.


Hozzávalók:
1 nagyobb pár kacsamellfilé
só, bors
2ek. olaj
1 ek. vaj
2-3 fej újfokhagyma
1/2 dl száraz fehérbor

A mártáshoz:
800 g érett cseresznye
2 ek. kristálycukor
1+1 dl félszáraz vörösbor
5 ek. citromlé
kisujjnyi fahéjrúd
diónyi friss gyömbér
1 púpozott ek. étkezési keményítő

A kacsamellet leöblítjük és kettévágjuk, bőrét sűrűn bekockázzuk, mindkét oldalát bedörzsöljük sóval. Fém fülű serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a fél melleket, meghintjük durvára őrölt borssal.
Élénk tűzön aranybarnára pirítjuk(4-5 perc) aztán megfordítjuk, mellé dobjuk a derékban kettévágott fokhagymafejeket, és további 3 percig sütjük. Felöntjük a fehérborral, beletesszük a sütőbe, és aszerint, hogy mennyire átsülve szeretjük, 15-20 percig sütjük.
Ha nagyon pirul a teteje, alufóliával betakarjuk.
A mártáshoz a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Felforrósított serpenyőben világosbarnára pirítjuk a cukrot, haladéktalanul felöntjük 1 dl vörösborral és citromlével. Hozzáadjuk a fahéjat, belereszeljük a gyömbért, és addig forraljuk amíg a cukor felolvad.
Beleforgatjuk a cseresznyét, kissé megsózzuk, összeforraljuk (3-4 perc). A maradék 1 dl vörösborban elkeverjük az étkezési keményítőt, a cseresznyéhez öntjük, éppen csak sűrűsödésig főzzük, melegen tartjuk.
A kacsamelleket kivesszük a sütőből, kis pihentetés után felszeleteljük, tálra rendezzük, köréje szedjük a cseresznyemártást.

Forrás:Lajos Mari konyhája magazin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...