2012. december 1., szombat

Pöttyöske

Ferenc névnapra készült sütemény, a köszöntőket kínáltuk vele. Az Erdélyi Konyha decemberi számában találtam a receptre, ami szuperül bevált és még sokszor fogom készíteni.


Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg mák(darálatlan)
15 dkg cukor
4 tojás
30 dkg savanykás alma
2 dl kefír
0,7 dl olaj
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. vaníliaaroma
a marcipánhoz:
10 dkg héjatlan mandula(nálam darálva volt)
5 dkg porcukor
1 tk. mandulaaroma
1-2 tk. víz
a tetejére:
15 dkg fehér csoki(nálunk 20 dkg ráment)
5 dkg vaj
díszítéshez
csokigolyók

Elkészítés:

Először elkészítjük a marcipánt (a darált mandulát összekeverjük a porcukorral a felfőtt vízzel és a mandulaaromával, majd teljesen kihűtjük).
Ezután egy tálban összekeverjük a lisztet, a mákot, a cukrot és a szódabikarbónát. Egy másik tálban az egész tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kefírt, az olajat, a héjastól lereszelt almát és a vaníliát.
A két masszát összekeverjük, majd beleszórjuk a reszelt marcipánt is.
A tésztát egy 35 x 25 cm-es nagyságú, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
A csokoládét a vajjal mikróban felolvasztjuk, jól kikeverjük, és a meleg sütemény tetejére kenjük. Díszítésként megszórhatjuk csokigolyókkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...