2013. április 9., kedd

Áprilisi gasztroprogramok

1. Medvehagyma-fesztivál
Orfű, Kemencés udvar, április 13-14.
A kedvelt gyógy-és fűszernövény számos felhasználási módját mutatják be. Ismétlődő program a kisvonatozás a Medvehagymaerdőbe. Lesz medvehagymás méz-, sajt-és ételkóstolás.

kép:google
2. Budapesti levesfesztivál
Mammut 2. szabadtéri parkoló, április 19-21.
Egymást érik az ételfesztiválok a fővárosban, de levesfesztivál eddig még nem volt. Pedig talán a leves az a közös minimum, amiben a fogyókúrázók, a böjtölők, a cukor nélkül élők, a szesztől tartózkodók és a vegetáriánusok kiegyeznek: eddig ugyanis többnyire a bor, a pálinka, a csokoládé, kolbász vagy hal csábította az ínyenceket. A hazai és nemzetközi leveseket, összesen mintegy százféle receptet főznek le többek között olasz, kínai, spanyol, francia, erdélyi és orosz módra.

3. Szőlő jövésének könyve
Kőszeg, április 18-24.
Kőszegen 1740 óta minden évben Szent György napján, azaz április 24-én rajzolják be a könyvbe a Kőszeg környéki szőlőhajtásokat a Jurisics-vár lovagtermében. A hegyőröket a napkelte ilyenkor a különböző dűlők szőlőiben találja, ahol megszedik a hajtásokat a vesszőkről. Az esemény vérbeli borünnep: a megyei borverseny mellett nyitott borpincék várják a látogatókat.

4. Kecskekörömünnep
Tihany, április 27.
A tihanyi visszhang és a hozzá szorosan kapcsolódó kecskeköröm legendáját felelevenítő szezonnyitó rendezvény. A Belső-tó partján látványos programokkal, finom ételekkel és kirakodóvásárral várják a Tihanyba látogatókat.

5. Almavirág-fesztivál
Kozárd, április 27.
Magyarország egyik legfestőibb vidéke a Cserhát alja, s a regényes szépségű Bézma tövében nyolcadszor rendezik meg az almavirág-fesztivált, nemzetközi gazdatalálkozóval egybekötve. A Hollókő vonzáskörzetében megbúvó Bézma-alji Falujárás kozárdi tavaszköszöntő programján egész nap tart a helyi termékek vására: finom kozárdi helyi lekvárok, mangalicatermékek, kozárdi bio-, valamint palotási magvas és aszalt gyümölcsös mézek, bokri juhsajtok, terényi kecskesajt és sok más finomság kínálja magát. A különleges kézműves remekek között található vanyarci patkolt tojás, tari kerámiák, hímzett-szövött palóc textíliák, fazekasremekek is.

6. Egri csillagok
Eger, április 27.
Az Egri Csillag Fesztiválon a vidék zászlós borai párban foglalják el  várudvart: a borászok pincészetük legjobb Egri Csillag és Egri Bikavér termését mutatják be. A szórakoztató és családi programok mellett Szekeres Adrienn és barátai is fellépnek az egri páros csillagok ünnepén.

Forrás: áprilisi Magyar Konyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...