2012. április 25., szerda

Májusi gasztroprogramok

1.Vadászünnep Füzérradványban:
Füzérradvány,április 29.
A füzérradványi Károlyi-kastély parkjában negyedik alkalommal rendezik meg a vadászok ünnepét:a nemzetközi vadételfőző versenyt és vadásznapot.A rendezvényt-melynek fővédnöke gróf Károlyi László,díszvendége herceg Esterházy Antal-vadászkürtösök nyitják meg.




2.Jókai-bableves-főző verseny Füreden,
Balatonfüred,április 29.
Ahogy a nagy mesélő megírta:a jó bablevesben görögolvasó fő s angyalbakancs,vagyis akkora nagy szemű paszuly,mint a "görög szerzetesek rózsafüzérje" ,a füstölt disznóláb meg formára olyan,mint "az angyalok lábbelije".Az idén is nagy kérdés,milyen bablevest főznek a Koloska-völgyi Jókai-napokon.


3.Villányi Borzsongás
Villány,április 27.-május1.
Nyitott pincék,jó borok,finom falatok,majális,FehérborÁszok-VörösBorászok barátságos mérkőzése,nem csupán a lopó mellett...Az áprilist búcsúztató hosszú hétvégén ezt ígéri a Villányi Borzsongás.




4.Fejedelmi kenyerek királyi helyszínen
Budai Vár,május 4-6
A főváros kedvelt fesztiválhelyszínén, a Budai Vár Savoyai és Halászó fiú teraszán rendezik meg az első kenyér-és péksütemény-fesztivált,melyen az ország legjobb pékségei kínálják csemegéiket.A rendezvényre a belépés díjtalan.



5.Pannon Bormustra
Pannonhalma,május 9-12
A nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a legkiválóbb magyar borok a XII. Pannon Bormustrán,a legnagyobb presztízsű hazai borversenyen.A számos elemében megújuló megmérettetést mostantól a Sziget Szervezőiroda rendezi a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából.A zsűriben neves borászok mellett a világ legismertebb bormagazinja,a Wine Spectator sztárszerzője is részt vesz.A XII.Pannon Bormustra eredményhirdetése és ünnepélyes díjátadás a budapesti Millenáris parkban lesz,a Budai Gourmet fesztivál szakmai nyitónapján,június 2-án.A nagyközönség számára a nyertes borok először június 3-5. között mutatkoznak be:a díjazott tételek külön kóstolózónában kapnak helyet a Budai Gourmet kínálatában.


6.Göcseji Prószafesztivál
Zalaegerszeg,május 13
A hagyományos zalai ételek rangadójának főszereplője ezúttal is a röszti,avagy lapcsánka,más néven tócsni,tócsi,macok,cicege,prósza lesz.Az egyik legváltozatosabban elkészíthető ételnek reszelt krumpli,liszt,tojás és tejföl az alapja.



7.Kiráyli lakoma
Budai Vár,május 18-20
A Buday Péter meseterszakács szakmai vezetésével tavaly először megrendezett Libamájfesztivál  20ezer embert vonzott a Savoyai teraszra,ezért az idén kétszer akkora területen rendezik meg a libamájnapokat a Budai Várban.


8.Etyeki Picefesztivál
Etyek,május 19-20
A jubiláló X.Pincefesztiválra a szervezők meghívták a legkiválóbb itthoni és a határon túli magyar pincészeteket,és persze a hagyományosnak mondható Magyar Borászválogatott -Magyar Országgyűlés futballmérkőzés sem maradhat el.


9.Grillázsmajális
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum,május 20.
A pörkölt cukor megformálásának hagyományát Magyarországon már-már művészetté fejlesztették.Az idén harmadszor megrendezett Grillázsmajálisra az ország grillázstorta-készítőit,valamint a szakma tanulóit várják.

Forrás:Magyar Konyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...