2012. április 16., hétfő

Tojáslikőrös bonbon

Karácsonyról még maradt egy kis tojáslikőr,ami a hűtőben foglalta a helyet.Elkezdtem gondolkodni,és nézelődni hogy mire használhatnám fel.Egy részéből tojáslikőrös kuglóf lett,a maradékból pedig bonbon,ami gesztenye-bonbonmánia blogjáról származik,bár én fehércsokival készítettem.Életem második bonbonja,kezdek megelégedni magammal,bár még nem tökéletes.:)De gyakorlok és remélem egyre szebbek lesznek.

Hozzávalók:

A külső csokiburokhoz:
10 dkg fehér csokoládé

A fehér krémhez:
5 dkg fehér csoki
5 dkg marcipán
0,5 dl tejszín

A tojáslikőrzseléhez:
1dl tojáslikőr
2 kk zselatin

Elkészítés:


A külső burokhoz először temperáljuk a csokoládét. A csokoládé felét gőz fölött kis edényben felolvasztjuk. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládé másik felét, és addig keverjük, amíg el nem olvad. Kis ecset segítségével a bonbonformát kétszer kikenjük, a kenések között hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a fehér krémet. A tejszínt 1 percig forraljuk, majd beletördeljük a fehér csokoládét, és belereszeljük a marcipánt; addig keverjük, amíg minden fel nem olvad. Hagyjuk hűlni, majd kicsi műanyag zacskóba töltjük, amelynek előzőleg levágtuk a sarkát. A bonbonformát kivesszük a hűtőből, és a mélyedéseket körülbelül félig töltjük a fehér krémmel. Ismét hűtőbe tesszük.
A zseléhez picit megmelegítjük a tojáslikőrt. Föloldjuk benne a zselatint, majd átszűrjük, hogy az esetleges csomókat elkerüljük. Ezt is hagyjuk hűlni, de csak addig, amíg még folyós állagú. A hűtőből kivett formába kiskanállal töltünk a zseléből, vigyázva, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tesszük ismét hűtőbe, amíg a zselé picit meg nem köt.
Ekkor a maradék csokoládét újra felmelegítjük, és kiskanállal adagolva rákanalazzuk a tetejére, a maradékot habkártyával lehúzzuk. 1-2 órára hideg helyre tesszük, majd kifordítjuk a bonbont a formából. Papírkapszliba téve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...