2012. május 26., szombat

Csíkos keksz

Ez életem első keksze,még tavaly készült nyaralás előtt.Sajnos nem lettek a legszebbek,kicsit csúnyácskák,de az ízük nem volt rossz,bár másra számítottam.Azóta készült újra,azok sokkal szebbek lettek :)

Hozzávalók:

20 dkg vaj
20 dkg nádcukor
1 tojás
35 dkg liszt
vanília
csipet só
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
kék ételfesték (ha lehet, akkor por állagú legyen)

Elkészítés:

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a tojást. Mixerrel habosra keverjük. Beletesszük  a sót, vaníliát, citromhéjat, sütőport, és szódabikarbónát, végül hozzáadjuk a lisztet is.
Egy puha, kevésbé tapadós masszánk lesz. A csiga mintához a tészta kevesebb, mint felét színezzük narancssárgára por ételfestékkel. Tegyük 30-40 percre hűtőbe mindkét tésztát, hogy könnyebben dolgozzunk vele.
2 folpack között érdemes a tésztát nyújtani, így nem kell lisztezni és nem fog semmihez tapadni. Nyújtsuk azonos méretű téglalapra mindkét színű tésztánkat (kb. fél cm vastagra). Tegyük egymásra a két színű tésztalapot, és a téglalap hosszabbik oldalánál kezdve csigaszerűen csavarjuk fel nagyon szorosan. Egy hengert kapunk. Ezt a hengert fogjuk szeletelni. Ha nagyon nagy az átmérője, akkor nyugodtan sodorjuk egy picit, azzal is rásegítünk, hogy a két színű tészta jobban összeálljon. Tegyük újból hűtőbe legalább negyed órára.
Fél-egy centiméteres szeleteket vágunk cérna segítségével. Sose késsel vágjuk, mert az ellaposítja és nem lesz szép a mintánk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és sütőben megsütjük.
 
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...