2012. március 27., kedd

Húsvéti programok

1.Hollókő
Húsvét vasárnapján szabadtéri szentmisével és az azt követő feltámadási körmenettel veszi kezdetét az ünnep az ófaluban. Népimesterség-bemutatók,palóc ételek kóstolója,hagyományőrző csoportok műsora várja az odalátogatókat.(www.holloko.hu)

2.Tojásmúzeum
Saját készítésű hímesekkel díszítheti ünnepi asztalát,aki ellátogat Zengővárkonyba április 2-7. között. Az érdeklődők helyben beszerezhetik a tojásfestéshez szükséges kellékeket is.(www.tojasmuzeum.ini.hu)

3.Ünnep a skanzenban
Díszbe öltöztetik április 8-9-én Szentendrén a múzeumfalu templomait,ahol bemutatják az ilyenkor szokásos ételszentelést is.A legkülönfélébb tojásdíszítési módokat ismerhetik meg az érdeklődők,akiket vásár és ételkóstolók is csábítanak.(www.sznm.hu)

4.Ópusztaszer
Népviseletbe öltözött menyecskék,legények elevenítik fel az ünnepléshez kapcsolódó szokásokat április 9-én a skanzenben.Lesz vödörből locsolás,ételszentelés,tojáshímzés,és várják a legötletesebb locsolóverseket is.(www.opusztaszer.hu)

5.Virágvasárnap
Hagyományos húsvéti vásárt rendeznek Budapesten,a Néprajzi Múzeumban április 1-én,ahol hímes tojások és kézműves portékák várják a látogatókat.Ugyanitt 2-án és 3-án el lehet lesni az írókás tojásfestés minden csínját-bínját.(www.neprajz.hu)

6.Húsvéti kiállítás
Az ünnepkör jelképeivel ismerkedhetnek a látogatók Budapesten,a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban március 31. és április 10. között.A kiállítás ideje alatt népművészek tartanak bemutatót mesterségükből,így láthatunk hímzett és patkolt tojásokat is.(www.mmgm.hu)
(Forrás:Praktika Magazin)
(Foto.google)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...