2012. március 25., vasárnap

Medvehagymás pogácsa

Még 2008-ban ismerkedtem meg a medvehagymával.Háromnapos osztálykiránduláson voltunk a Bakonyban,és szombaton részt vettünk egy medvehagyma túrán.Pár kilométer volt az erdőben,szerencsére szuper időnk volt,és nagyon jól éreztük magunkat.Mikor a túra véget ért,akkor egy megterített asztal várt minket,és jobbnál jobb medvehagymás ételek sorakoztak fel.Mondani sem kell fantasztikusan finomak voltak,és a túra után elég hamar elpusztítottuk a felhozatalt.Azóta minden évben elmegyünk a szüleimmel,kicsit ott vagyunk,és jó sok medvehagymát szedünk.Most pogácsát készítettem Nagy Bandó András könyvéből,fantasztikus medvehagymás ételek vannak benne.(Orfűi Medvehagyma Kincseskönyv)


Hozzávalók:
50dkg liszt,10dkg medvehagymalevél,2tojás sárgája,1dl tejföl,25dkg vaj/margarin,3dkg élesztő,1dl tej,1dkg cukor,só, ízlés szerint sajt
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk,a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk,hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót.Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának,amit fél óráig pihentetünk.A medvehagyma leveleket megmossuk,jól lecsöpögtetjük,és vékony csíkokra vágjuk.A tésztát kinyújtjuk,rászórjuk a vágott medvehagymalevél felét,és az egészet felcsavarjuk,mint egy tekercset,nyújtófával kissé ellapítjuk,felébe egymásra hajtva 20percig langyos helyen pihentetjük.Akkor ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel és az előbbi módon felcsavarjuk,ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.Tojással megkenjük,sajttal megszórjuk, a tepsiben még 10percig pihentetjük,majd sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...