2012. június 25., hétfő

Lilahagymás pogácsa

Hétvégén grillezésre voltunk hivatalosak és ezt a pogit sütöttem az alkalomra. Limarától van a recept. Az eddigi egyik legjobb pogi amit ettem.


Hozzávalók:

1/2 kg liszt (sima)
25 dkg Rama
1/2 dl tej
kevés cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás
220 g tejföl
1ek só

Hajtogatáshoz:
5 dkg Rama
2 lilahagyma

Elkészítés:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, összekeverjük a sóval, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt, tejfölt, tojást, és az egészet dagasztófejjel ellátott robotgéppel simára gyúrjuk. Ha túl lágy lenne, akkor még egy kevés lisztet tehetünk hozzá.
A tésztát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Közben a margarinon a félkarikákra vágott hagymát megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, és a hagyma kb. 3/4-ével megkenjük, majd ránézésre fentről 3 részre osztjuk, és a felső harmadát visszahajtjuk, erre ráhajtjuk az alsó harmadot. Most egy hosszabb csíkot kaptunk, erre kenjük a maradék hagymát, majd ezt is háromba hajtogatjuk ugyanúgy, csak most oldalról.
Újra pihentetjük 1 órát.
Kb. 1 ujjnyira nyújtjuk (ne legyen túl vékony!), és kiszaggatjuk.
Tepsibe tesszük, és még ott is pihentetjük kb. fél órát.
Tetejét tojással megkenjük,  majd előmelegített  sütőben "szépre" sütjük .

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés

2 megjegyzés:

  1. Erről a pogácsáról már messziről látszik hogy csodafinom! Ki kell próbálnom *.*

    VálaszTörlés
  2. Ma újra elkészítettem,egyszerűen szuper recept:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...